Skip to content

Regionale arbeidsmarkt

Regionale Arbeidsmarkt

De regio Rijnland bevat vier arbeidsmarktgebieden, te weten; Holland Rijnland, Zuid-Holland Centraal, Midden-Holland en Midden-Utrecht. De meeste werkgelegenheid in deze gebieden is te vinden in de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en ICT. 

Ongeveer een kwart van de werknemers in deze regio werken in een sector waar de invloed van de coronapandemie op de werkgelegenheid niet heel erg groot is (detailhandel-food, onderwijs, de zorg en openbaar bestuur). De regio’s zijn relatief gezien daardoor minder hard getroffen door de coronapandemie dan de rest van Nederland. 

Ongeveer een kwart van de werknemers werkt in een sector waarin de invloed van de corona pandemie wel grote impact heeft (verhuur, horeca, cultuur, sport en recreatie en sierteelt). Beroepen waar het momenteel lastig is om werk in te vinden zijn bijvoorbeeld administratieve en financiële beroepen, zoals: financieel en administratief medewerker. Ook in sectoren zoals de horeca, sport, cultuur en recreatie is het momenteel zeer moeilijk om een baan te vinden. Maar ook de reisbranche wordt hard geraakt. Er zijn nauwelijks of geen vacatures in deze branche te vinden op dit moment. 

Bekijk ook meer informatie over de diverse branches, functies en opleidingen op de inspiratiepagina.

LLokaal_Patronen_Waves Oranje

Arbeidsmarktinformatie

De economie heeft invloed op de werkgelegenheid in Nederland. De coronacrisis heeft een heftige, onverwachte en onvoorspelbare invloed op de arbeidsmarkt. 

Sommige sectoren worden hard geraakt, zoals de horeca en de evenementenbranche. Maar we zien ook dat er kansen zijn, zoals in de zorg, bouw, techniek en ICT. 

Vacatures

De 10 meeste gevraagde vacatures in de regio zijn:

  • Vrachtwagenchauffeur
  • Onderhoudsmonteur machines en installaties
  • Verzorgende individuele gezondheidszorg
  • Magazijnmedewerker
  • Monteur elektrische installaties
  • Commercieel medewerker binnendienst
  • Verpleegkundige
  • Systeemontwikkelaar ICT 
  • Mechanisch operator procesindustrie
  • Groepsleerkracht basisonderwijs

Ben je benieuwd welk beroep bij jou past? Neem contact op met onze loopbaanadviseurs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Landelijk overzicht kansrijke beroepen

UWV laat zien welke beroepen op dit moment (eind 2020) voldoende tot goede baankansen bieden.

Overstap beroepen

Steeds meer mensen stappen tijdens hun loopbaan over naar een andere sector waar nog veel werk te vinden is. Dit neemt door coronacrisis alleen maar toe. 

De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hebben samen een inspiratiekaart ontwikkeld. 

Op deze kaart staan voorbeelden van trajecten voor mensen die naar een ander beroep willen overstappen. Voor een aantal overstapberoepen is al een (eerste) doorvertaling gemaakt naar passende mbo-opleidingen. De voorbeelden zijn uiteraard niet uitputtend (het blijft maatwerk), maar dienen ter inspiratie.